Mutfakta Mühendislik yazısı



Elinde onlarca poşetle eve dönme keyfieeeee...

Alışveriş denilince akan suların durduğu bir dönemdeyiz sanki.Boş bulduğumuz her anımızda avm'lere koşuyor,durmadan sipariş veriyor, her gördüğümüzü almaya çalışıyoruz.Herkes alışveriş manyağı olmuş üzerine bir de alışveriş manyakcıkları yetiştiriyor.

Cepleri boşaltan bu çılgınlığa son vermek istiyorum ve optimal alışveriş için endüstri mühendisliğine başvuruyorum hemen.Tabiki akıllılık edip önce kendi masraflarıma değil, anneciğimden özür dileyerek mutfak masraflarından başlıyorum.



MMmmmm.Mutfak raflarımızı ve buzdolabımızı doldurabileceğimiz ne kadar da çok şey var. Peki benim hangisinden ne kadar ihtiyacım var?Alışverişe çıktığımızda boşluğa düşmeden her şeye saldırmamak için mutfaktan çıkmadan kendimize sormamız ve planlamamız gereken bir kaç şey olduğuna karar verdim.

Tedarik zinciri yönetiminde sipariş,talep,tahmin vs konuları üzerinde dururuz genelde.Karlı bir işletme için çalışanlar nasıl emek harcayıp saatlerce düşünüyorlarsa biz de evdeki biricik işletmemiz mutfağımız için düşünmeli ve çalışmalıyız.

İlk olarak her zaman müşterinin ihtiyacı ve neyi istediği başımızın tacıdır.Biz de evdeki herkesin gerçek ihtiyaçlarını ,sevilenleri,sevilmeyenleri analiz ederek işe başlayabiliriz.Mesela bu analizle iki aydır dolapta duran incir reçeline kimsenin uzanmadığını, ya da kelebek makarna yerine her zaman çubuk makarnayı tercih ettiğimizi görebiliriz.Alışveriş listemiz artık bir bakıma ihtiyaç listemiz olarak adını değiştirebilir artık.

   
             


Asıl ihtiyaçlar belirlendikten sonra müşterinin ne kadar istediğine geldi sıra.Yani talep tahminine.Talep tahmini asıl bize karı sağlayacak olan kısımdır.Bu zamana kadar ki olan harcamalar göz önünde bulundurulup müşterilerden yani ev halkından gelen ekstra ya da özel talepleri de göz önünde bulundurarak listemizi ve aşağıda anlatacağım güven stoğunu oluşturacağız.Haftaya olan bir gün programı için listeye ekstradan pasta malzemeleri girecek ,artık çok aldığımız portakal yerine muz talebini farkedip listeden portakalı çıkaracağız.

Güven stoğu bize malı ne zaman sipariş edeceğimizi gösterir.Evdeki malzemelerimizin her zaman elimizde bulunması gereken miktarını ortalama bir şekilde karar verip hepsinin güven stoğunu belirliyoruz.Örneğin çubuk makarna için 3 paket,domates 2 kg.Malzemelerimiz güven stoğunun altına düştüğünde ise o haftaki alışveriş listemize ekliyoruz.Bu şekilde o hafta markete gittiğimizde evdeki dolu un paketlerinin üzerine gereksiz bir un paketi daha eklememiş oluyoruz.

Mallarının hurdaya çıkmasını ve elinde olanlardan zarar etmeyi hiç bir işletme istemeyeceği gibi fazla ve gereksiz alınan market malzemelerinin bozulmasını çürümesini de hiç kimse istemez.Düzenli ve planlı bir alışveriş sistemi oluşturarak bahsettiğim hurda masrafından da işletmemizi kurtarmış olup,paralarımızı yırtıp atmamış oluyoruz.

Şimdi arabalarımızı aldıysak alışverişe başlayabiliriz !(Lütfen resimdeki artı butonundan uzak duralım.)

Herkese keyifli alışverişler ..

                                    





0 yorum:

Yorum Gönder

Popular Posts